De laatste voorstelling

De dochter van madame Angot (La fille de madame Angot)

Opera-comique in drie bedrijven; voor het eerst uitgevoerd te Brussel op 4 december 1872 en te Parijs op 21 februari 1873.
Uitgevoerd door EDOG op 17 en 18 maart 2000.

Korte inhoud van de operette

Eerste bedrijf (een pleintje in de Parijse Hallen: ochtend).

De vrouwen van de Parijse markthallen hebben de wees Clairette, de dochter van madame Angot grootgebracht en zij willen dat zij met Pomponnet, de pruikenmaker zal trouwen. Clairette ziet er niet veel in want zij voelt niets voor hem. Eigenlijk heeft zij een zwak voor de zanger Ange Pitou en zij bespreekt met hem een middel om haar huwelijk te verhinderen. Zij spreken af dat Clairette zich zal laten arresteren. Ange Pitou heeft juist een lied geschreven over de liefde van Barras (lid van het Directoire) voor mademoiselle Lange, een vermaarde actrice. Clairette zingt dit oproerige lied terwijl de trouwstoet op weg naar het stadhuis voorbij komt. Onmiddellijk wordt zij door de politie meegenomen en opgesloten.

Tweede bedrijf (in een voorname salon: avond van dezelfde dag).

Pomponnet gaat naar mademoiselle Lange om voor Clairette genade te vragen. Deze stemt toe en Clairette komt weer vrij. Maar de actrice beschermt ook in het geheim Ange Pitou, want ze is verliefd op hem en bovendien wil ze zijn steun hebben voor een complot van de koningsgezinden, waarvan zij de leidster is. Ze ontvangt de liedjeszanger die gevoelig is voor haar charme. Op het moment dat zij Ange Pitou en Clairette aan de samenzweerders voorstelt, wordt het huis omsingeld. Zonder uit haar evenwicht te geraken zegt mademoiselle Lange, dat er bij haar een bal gegeven wordt ter ere van Clairette en Ange Pitou die met elkaar gaan trouwen. De soldaten nemen tenslotte aan het feest deel.

Derde bedrijf (in een tuin te Belleville bij Parijs: de volgende dag).

Clairette twijfelt aan de gevoelens van Ange Pitou voor haar en stuurt hem en mademoiselle Lange een uitnodiging voor het Calypsobal. De brief aan Pitou tekent ze namens mademoiselle Lange en de brief aan mademoiselle Lange voorziet ze van de naam Pitou. De liedjeszanger en de actrice lopen in de val en Clairette verrast hen bij hun samenkomst. Ze geeft Pitou de bons en besluit met Pomponnet te trouwen, want ze heeft nu ingezien dat ze met hem gelukkig zal worden.